Ontmoet de Syriërs: Salim

Ik ben met de IntegratieCaravan begonnen omdat mensen via de media niet het hele verhaal meekrijgen over Syrië en vluchtelingen die nu in Nederland wonen. We hebben eerst een avond georganiseerd ‘Visualizing Syria’ maar daar komen alleen de mensen op af die al open staan voor vluchtelingen of al betrokken zijn bij deze thema’s. We hebben ervoor gekozen om met de caravan juist die andere mensen op te zoeken die ons nog niet kennen en wellicht veel vragen hebben.

Er zijn veel misvattingen over vluchtelingen, zeker over Syriërs. Veel mensen weten niet waarom we hier zijn, of gaan ervan uit dat we zijn gekomen om economische redenen. Iemand vroeg mij eens: ‘had jij vroeger een TV?’ Natuurlijk had ik die, we waren helemaal niet arm in Syrië. We zijn gevlucht voor de oorlog.

dsc_5988Het leuke aan de IntegratieCaravan is het directe contact met de Nederlanders. Een kort praatje of een serieus gesprek, alles is mogelijk. Van mens tot mens, daar gaat het om.
Ik ben nu iets meer dan twee jaar in Nederland, maar was daarvoor tijdens reizen al vaker in Europa geweest. Voor mij was het dus niet een hele grote schok, maar voor veel Syriërs is het een hele andere cultuur en zij hebben daardoor ook meer problemen. De taal is het grootste obstakel, maar veel mensen kennen ook de regels en procedures niet. Soms kunnen geruchten de mensen erg bang maken. Zo werd er gezegd dat de Nederlandse overheid kinderen van ouders afneemt. Later bleek het te gaan over dat de kinderbescherming soms kinderen (tijdelijk) uit huis plaatst als dat beter voor het kind is. Het is belangrijk dat Syriërs Nederlanders kennen waar ze het over dit soort misvattingen kunnen hebben.

Mijn mooiste ervaring met de IntegratieCaravan was tijdens een gesprek met een vrouw in Den Haag die heel geïnteresseerd was. Het enige dat ze over Syrië wist waren de horrorverhalen over IS, verder niets. We hebben heel lang gepraat en ik had echt het gevoel het had bijgedragen aan een beter begrip en acceptatie dat wij hier zijn.

Advertenties

Een reactie op “Ontmoet de Syriërs: Salim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s